Založ si blog

Matrace pre zdravý spánok

Ak vás trápi nespavosť, bolesti chrbta, bedier, kĺbov a  hlavy, ak máte stuhnutú šiju či poruchy krvného obehu, je dosť pravdepodobné, že spíte na nevhodnom matraci. Lenže ako spoznať  správny matrac? Matrace majú stupne tvrdosti od jedného do piatich. Pre ľudí, ktorí trpia bolesťami chrbtice sa odporúčajú matrace od stupňa 3 a tvrdšie. Nevhodná posteľ máva zvyčajne mäkké dno bez pevného roštu a starý matrac, ktorý je väčšinou extrémne mäkký. Čím je matrac mäkší, tým horšie pre chrbticu. Ak je človek mladý a nemá žiadne zdravotné problémy, väčšinou sa mu spí lepšie na mäkkom lôžku, no okolo 35-40 rokov začínajú prvé problémy s chrbticou a preto je vhodné pouvažovať nad tvrdším matracom. Ortopédi odporúčajú hlavne matrace vytvorené z materiálu, ktorý sa dokáže telu prispôsobiť, napríklad lenivá pena. Vhodne zvolený matrac v kombinácii s dobrým roštom dokáže hmotnosť tela dokonale rozložiť, kopíruje tvar tela a tak dokáže poskytnúť chrbtici dostatočnú oporu a svalom uvoľnenie a relaxáciu.
Čo sa týka nákupu, určite sa viac oplatí matrac vyberať v špecializovaných predajniach ako v hypermarketoch. Tam Vám totižto s výberom poradia odborníci a nájdete tam aj bohatú ponuku kvalitnejších výrobkov. Matrac je potrebné si vyskúšať tak, aby ste si na ňom aspoň pár minút poležali v polohe, v ktorej prevažnú časť noci spíte. Kvalitné matrace sa vyznačujú bodovou elasticitou, teda prehýbajú sa len v mieste, kde sa na ne zatlačí. Matrac sa má teda prispôsobiť telu, nesmie Vás nič tlačiť a chrbtica musí byť stále v rovine, čo sa dá najlepšie otestovať v polohe na boku. Ak si vyberiete správny matrac, čoskoro zistíte, že sa Vám výrazne zlepší kvalita života  a že bolesti chrbtice ustúpia. Netreba zabúdať ani na životnosť.  Matrace majú priemernú životnosť 10 rokov, po uplynutí tohto obdobia je potrebné ich vymeniť, nakoľko sa stávajú nehygienické.

Zdravý spánok pod lupou

05.01.2012

Tiež patríte k skupine ľudí, pre ktorých je spánok najlepšie potešenie? Tak určite potom viete, že vyspinkať sa do ružova nedá na hocičom. Milovníci kvalitného hlbokého spánku veľmi dobre vedia, že základom je kvalitný matrac, rošt a posteľ. Tieto 3 veci spolu s tichým prostredím sú predpokladom aby sme na druhý deň vstávali odpočinutý, s úsmevom a dobrou [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

matrace

Všetko o matracoch a zdravom spánku

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3831x
Priemerná čítanosť článkov: 1916x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy