Založ si blog

Zdravý spánok pod lupou

Tiež patríte k skupine ľudí, pre ktorých je spánok najlepšie potešenie? Tak určite potom viete, že vyspinkať sa do ružova nedá na hocičom. Milovníci kvalitného hlbokého spánku veľmi dobre vedia, že základom je kvalitný matrac, rošt a posteľ. Tieto 3 veci spolu s tichým prostredím sú predpokladom aby sme na druhý deň vstávali odpočinutý, s úsmevom a dobrou náladou. Všetci veľmi dobre vieme, že spánok je dôležitý pre naše zdravie, veď priemerný človek tretinu života prespí. Bolo by nerozumné tretinu života trpieť na nepohodlnom matraci. Povedzme si teraz niečo viac o tom, ako to s tým spánkom naozaj je. Hlavne v posledných desaťročiach vedci spravili v tejto oblasti množstvo prevratných objavov, ktoré zmenili pohľad na to, ako spíme. Jedným z nich bolo aj objavenie EEG. Vďaka tomu sa prišlo na to, že je možné pozorovať aktivity mozgu, mozgových vĺn. Laicky povedané, že je možné „pozrieť sa“ čo sa spiacemu človeku odohráva v mozgu.

Vďaka EEG sa poradilo rozdeliť spánok do niekoľkých základných fáz, z ktorých najdôležitejšia je REM fáza. REM je skratka z rapid eye movement – rýchle pohyby očí. Práve počas tejto fázy dochádza pod zavretými viečkami k rýchlemu pohybu očí a táto fáza je charakteristická aj tým, že počas nej sa sníva väčšina snov, srdiečko bije rýchlejšie, dýchanie a krvný tlak sú zvýšené. Fáza REM zaberie asi 1/4 celej doby spánku. Druhá fáza je NREM (non rapid eye movement), ktorá zaberá väčšiu časť spánku a slúži hlavne na relaxáciu svalstva. Táto fáza sa delí ešte na ďalšie 4 podľa hĺbky spánku. Fázy REM a NREM sa cyklicky striedajú. Regenerácia tela prebieha počas prvej polovičky spánku – počas fázy NREM, teda vo fáze hlbokého spánku. V druhej polovici prichádza na rad REM, ktorá je rozhodujúca pre psychické zotavenie a dokonalú regeneráciu mysle.

Sny nám slúžia na spracovanie a vyrovnanie so zážitkami, obavami, a k organizácii myšlienok.

Čo je zdravý spánok?
Zdravý spánok môžeme definovať ako správnu kombináciu množstva a kvality spánku, ktorý nám umožní počas dňa podávať optimálny výkon. Pohyb Vášho tela počas spánku spôsobený nepohodlím a nedostatočnou oporou pre krk, chrbát a kolená. Prehadzovaním na posteli si spôsobujeme takzvané prechodné mikroprebudenie. Ak je týchto mikroprebudení príliš veľa, telo si neoodýchne a na druhý deň sa správa ako po prebdenej noci. Preto je správny podklad tak dôležitý pre zdravý spánok.

 

Aký je správny podklad?

Na to, aby ste si vytvorili správny podklad, je potrebné zvoliť vhodnú kombináciu roštu a matracu. Pre ľudí, ktorí majú už teraz problémy s bolesťami chrbtice sa odporúča zvoliť zdravotné alebo ortopedické matrace . Pri výbere matraca je dôležitým faktorom aj Vaša hmotnosť. Platí zásada, že ťažšie váhové kategórie by si mali vyberať tvrdšie matrace a naopak ľahší ľudia zase mäkšie. Každý matrac má inú tvrdosť a pôsobí ortopedicky len pre určitú váhovú kategóriu, všímajte si potom číslo, ktoré udáva maximálnu nosnosť. Určite je vhodné, ak si matrac pred kúpou vyskúšate, predsa len, kupujete si tovar, ktorý budete každodenne využívať niekoľko rokov, preto by ste výberu mali venovať čas. Širokú ponuku rôznych materiálov a prevedení majú značky Dormeo a Materasso. V ich autorizovaných predajniach si môžete matrace vyskúšať a sami najlepšie posúdite, na ktorom sa Vám leži najpohodlnejšie. V ďalších príspevkoch sa budeme venovať materiálom, z ktorých sú matrace vyrábané, ich výhodám a nevýhodám.

Matrace pre zdravý spánok

27.01.2012

Ak vás trápi nespavosť, bolesti chrbta, bedier, kĺbov a hlavy, ak máte stuhnutú šiju či poruchy krvného obehu, je dosť pravdepodobné, že spíte na nevhodnom matraci. Lenže ako spoznať správny matrac? Matrace majú stupne tvrdosti od jedného do piatich. Pre ľudí, ktorí trpia bolesťami chrbtice sa odporúčajú matrace od stupňa 3 a tvrdšie. Nevhodná posteľ máva [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

matrace

Všetko o matracoch a zdravom spánku

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3832x
Priemerná čítanosť článkov: 1916x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy